Fotbalul - ambasadorul pacii
Partener general al FMFParteneri oficiali

Partener general al FMF
Parteneri oficiali

COMITETUL FOTBAL DE MASE

COMPONENŢA
1.
Nicolae SANDU - Preşedinte
2.
Mircea COJOCARI - Vicepreşedinte
3.
Oleg MOLCEANOV - Secretar
4.
Ghenadie SCURTUL - Membru
5.
Alexandr BURLACU - Membru
6.
Natalia CEBAN - Membru
7.
Iurie CONUSEVICI - Membru
8.
Evgheni PAVLOV - Membru
9.
Vsevolod VOLOŞIN - Membru
10.
Vasile EŞANU - Membru
11.
Nicolae MACOVEI
- Membru

REGULAMENT DE ACTIVITATE A COMITETULUI FMF FOTBALULUI DE MASA

Comitetul FMF Fotbalului de Masa se aproba de catre Comitetul Executiv al Federatiei Moldovenesti de Fotbal, activeaza pe baze obstesti si este compus din 11 persoane.
Din componenta membrilor Comitetului se alege presedintele Comitetului, care este aprobat de catre Comitetul Executiv FMF.

In activitatea sa Comitetul FMF Fotbalului de Masa se conduce de Statutul FMF, hotararile Congresului si Comitetului Executiv FMF, alte acte normative ale FMF.

Sedintele Comitetul FMF Fotbalului de Masa sunt convocate de catre presedinte si desfasoara nu mai rar de o data la doua luni.

Hotararile Comitetul FMF Fotbalului de Masa poarta un caracter de recomandare.

Hotararile Comitetul FMF Fotbalului de Masa se adopta cu simpla majoritate de voturi

Scopurile si Sarcinile Comitetului FMF Fotbalului de Masa

Fotbalul de masa – acesta cuprinde tot fotbalul cu exceptia celui de elita si a celui profesional.

Cluburile profesionale respective, academiile profesionale, echipele de tineret selectionate sunt considerate de elita, iata de ce ele nu sunt vizate de principiile date. Cu atat mai mult, tot fotbalul pentru juniori va fi considerat fotbal de masa. Obiectivele programului pentru fotbalul de masa al Federatiei Moldovenesti de Fotbal sunt de a sustine, de a apara si de a dezvolta fotbalul de masa in toate formele existente ale acestuia.

Prin fotbalul in masa se intelege:

 1. fotbalul cluburilor de amatori
 2. fotbalul pentru copiii
 3. fotbalul scolar
 4. fotbalul de plaja
 5. fotbalul in timpul liber
 6. fotbalul studentesc
 7. fotbalul cu colegii
 8. fotbalul de strada
 9. fotbalul de sala
 10. fotbalul pentru invalizi
 11. fotbalul pentru veterani
 12. fotbalul feminin

Fotbalul nu este un sport de elita. El este accesibil pentru toti, indiferent de statutul social, de convingeri religioase sau de culoarea pielii. Aceasta este o adevarata democratie sportiva, datorita careia se propaga un mod sanatos de viata si nu exista contradictii sociale. Fotbalul permite omului sa uite pentru o anumita perioada de timp ca el nu are serviciu, ca este flamand, ca nu are casa, ca nu are parinti sau ca are anumite neplaceri. Fotbalul permite reconcilierea celor mai mari rivali in viata reala.

Iata de ce dezvoltarea fotbalului de masa este o directiva prioritara in activitatea UEFA si cea a Federatiei Moldovenesti de Fotbal. Cu cit  mai multi oameni vor fi atrasi spre fotbalul in masa, cu atat fotbalul de elita si cel profesional din tara vor fi la un nivel mai inalt. Noi trebuie sa cream la maximum conditiile necesare pentru atragerea cator mai multi copii (baieti si fete) si adulti la practicarea fotbalului.


Principiile de baza ale fotbalului de masa sunt:

1. Fiecare trebuie sa aiba posibilitatea de a juca.

Trebuie sa fie create toate conditiile pentru ca fiecare doritor sa aiba posibilitatea de a juca liber fotbal atunci cand el doreste. Pentru acest fapt, este necesar de a crea asa conditii, pentru ca in fiecare institutie de invatamant, intreprindere, curte, sa existe un teren de fotbal. Omul sa poata ajunge pe jos la terenul de fotbal.

2. Fotbalul trebuie sa fie peste tot si pentru toti

Cu cit mai mult fotbal este in jurul nostru si mai multe paturi ale populatiei vor participa la activitatile fotbalistice, cu atat dezvoltarea sa va fi mai usoara si la un nivel mai inalt corespunzator.

3. Fotbalul trebuie sa fie atragator.

Fotbalul trebuie sa fie organizat in asa fel pentru ca spectatorul sa doreasca singur sa participe la joc sau sa-si aduca familia si prietenii.

4. Fotbalul trebuie sa aduca bucurie.

Fotbalul este mai intai de toate doar un joc, iar jocul trebuie sa aduca bucurie copiilor si maturilor.

5. Nu trebuie sa existe nici o discriminare, rasism, huliganism, coruptie.

Toti sunt egali pe terenul de fotbal si nu poate fi nici o separare a participantilor in conformitate cu categoriile sociale, religioase, de rasa sau de sex. Trebuie imediat de stopat orice tentativa de a transforma fotbalul dintr-un joc intr-o arma sau unele rafuieli sau demonstratii cu scopul de a umili demnitatea cuiva.

6. Actiunile trebuie sa fie dinamice, simple, interesante si cu premii.

Dupa posibilitati, actiunile fotbalistice trebuie sa poarte un caracter de joc liber, unde fiecare participant trebuie sa se simta liber si neconstrins. Se recomanda decernarea tuturor participantilor cu premii simbolice, indiferent de rezultatul final al competitiei.

7. Respectarea sigurantei si a corectitudinii

In mod obligatoriu, toate actiunile trebuie sa excluda traumarea si aparitia situatiilor periculoase. In timpul concentratiilor de oamenilor, trebuie sa fie elaborat un plan de evacuare a lor si prevazuta posibilitatea acordarii primului ajutor medical.

8. Pe primul loc sunt jucatorii.

Cei mai importanti participanti sunt jucatorii. Cea mai importanta este participarea, nu regulile, regulamentul, calitatea terenului, echipamentul, etc.

9. Respectarea principiului de joc corect (Fair Play)

Fiecare participant la actiune trebuie sa respecte principiile jocului corect (Fair Play) referitor la atitudinea fata de toti participantii la actiunile fotbalistice (adversar, arbitru, antrenor, parteneri, spectatori, etc.).

10. Bunavointa, respect reciproc, unirea fortelor in dorinta de a se ajuta reciproc,
acestea sunt componentele de baza.

Toate actiunile trebuie sa aiba un caracter amical, fiecare participant trebuie sa simta o atitudine de respect si bunavointa din partea partenerilor, adversarilor, spectatorilor, arbitrilor, a organizatorilor, etc.

11. Fotbalul va salva societatea.

Prin intermediul fotbalului noi putem sa obtinem rezultate importante pentru consolidarea societatii. Prin intermediului fotbalului, noi trebuie sa reusim diminuarea tensiunilor sociale.

Balonul trebuie sa fie alaturi de inima ta!!!
© 2019 Federaţia Moldovenească de Fotbal
Send mail