Fotbalul - ambasadorul pacii
Partener general al FMFParteneri oficiali

Partener general al FMF
Parteneri oficiali

Licenţierea cluburilor

Categorie:

În rezultatul examinării documentelor de licenţiere prezentate de cluburile din Divizia Naţională, Organul Directiv de Prima Instanță din cadrul Sistemului de licențiere a cluburilor de fotbal al FMF, la ședința sa din 29 aprilie 2015, a luat următoarele decizii pentru sezonul 2015-2016:

1. A acorda Licența UEFA cluburilor:
FC Milsami Orhei, FC Sheriff Tiraspol, FC Tiraspol, FC Zimbru Chișinău, FC Saxan Ceadîr Lunga

Licența UEFA oferă cluburilor posibilitatea să evolueze în Divizia Naţională a Campionatului Moldovei, pe un stadion omologat de FMF și în Cupele Europene pe un stadion omologat de UEFA.

2. A acorda Licența Națională cluburilor:
FC Academia Chişinău, FC Zaria Bălţi, FC Dinamo-Auto Tiraspol

Licența Națională oferă cluburilor posibilitatea să evolueze în Divizia Națională a Campionatului Moldovei, pe un stadion omologat de FMF.

3. A acorda Licen
ța “A” clubului:
FC Dacia Chişinău

Licența “A” oferă cluburilor posibilitatea să evolueze în Divizia A, pe un stadion omologat de FMF.

Conform prevederilor Regulamentului de Licențiere a FMF, cluburile care nu sunt de acord cu decizia luată, o pot ataca la Organul de Apel al Sistemului de licențiere a cluburilor de fotbal al FMF într-un termen de 5 zile calendaristice.

Interviu cu Mihai Anghel, Prim Vicepresedinte FMF, Preşedintele Comitetului FMF pentru licenţierea cluburilor de fotbal

- Din ce cauză FC Dacia Chişinău a primit doar Licenţa „A”?
- Este o situaţie neplăcută pentru noi toţi, dar această decizie rezultă din faptul că FC Dacia a avut o problemă mai veche, de ordin financiar, care a fost examinată de diferite instanţe până când a ajuns la Camera de Soluţionare a Litigiilor FIFA (Dispute Resolution Chamber). Organul forului mondial de fotbal a luat o decizie în defavoarea FC Dacia. Clubul chişinăuian s-a folosit de dreptul său şi a contestat această hotărâre la Curtea de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (CAS). Însă CAS a lăsat în vigoare decizia Camerei de Soluţionare a Litigiilor FIFA. Astfel, FC Dacia a fost obligată să întreprindă anumite măsuri într-un termen stabilit pentru a rezolva această problemă, care cade sub incidenţa articolului 50 al „Regulamentului de atestare (licenţiere) a cluburilor de fotbal FMF - Licenţa UEFA” şi articolului 43 al „Regulamentului de atestare (licenţiere) a cluburilor de fotbal - Licenţa „N”. Cu regret, trebuie să constatăm faptul că FC Dacia nu a îndeplinit hotărârile FIFA şi CAS, ceea ce a dus la refuzul din partea Organului Directiv de Prima Instanță de a acorda Licenţa UEFA şi Naţională, în conformitate cu Regulamentele sus-menţionate.

- Oferiţe-ne amănunte despre sumele de bani şi persoanele implicate în acest litigiu.
- Nu pot să vă ofer mai multe amănunte, deoarece înainte de orice proces de licenţiere încheiem cu fiecare club un contract de confidenţialitate. Doar reprezentanţii FC Dacia pot divulga mai multe detalii referitor la acest caz.

-  Să însemne asta că FC Dacia nu va avea dreptul să evolueze în vară în Cupele Europene şi în sezonul următor în Divizia Naţională?
- În termen de 5 zile calendaristice FC Dacia are dreptul să contesteze decizia Organului Directiv de Prima Instanță la Organul de Apel din cadrul sistemului de licentiere. Doar în cazul în care clubul chişinăuian va prezenta dovezi de îndeplinire a deciziilor FIFA şi CAS la Organul de Apel, FC Dacia ar putea pretinde la obţinerea licenţei de un rang mai superior. 

 

© 2019 Federaţia Moldovenească de Fotbal
Send mail